Hoe gaat het met jouw energie? Voel jij je fit als je onregelmatig werkt?

Elke dag wordt ons lichaam aangestuurd door onze hersenen, ook als we slapen. Overdag is ons lichaam erop ingesteld dat we actief zijn en ’s nachts dat we rust pakken. Dit wordt ook wel onze biologische klok genoemd. Wanneer je op afwijkende tijden werkt, slaapt en eet, betekent dit een verstoring van je biologische klok. Deze verstoring vraagt veel van je lichaam en kan bijvoorbeeld zorgen voor slapenloosheid, vermoeidheid of concentratie problemen.

Wanneer je onregelmatig werkt is het daarom nog belangrijker om te zorgen dat je werkt aan een gezonde levensstijl. Hier heb je zelf invloed op. In onderstaande video legt Arbeidssocioloog Christophe Vanroelen uit hoe gezond flexibel werken nou werkelijk is.

Onregelmatig werken en fit blijven. Wat kun je doen om fit te blijven?

Je hebt zelf de touwtjes in handen als het gaat om het aanpassen van jouw levensstijl. We helpen je alvast een stapje in de goede richting met de volgende handige tips over slaap en voeding, waar je meteen mee aan de slag kunt gaan!

Tip 1: Bespreek je knelpunten met je leidinggevende

Het is jouw gezondheid en die is belangrijk om fit aan het werk te blijven. Bespreek jouw knelpunten met je leidinggevende of HR. Geef duidelijk aan waar je last van hebt en wat invloed heeft op jouw werk. Wat denk jij dat jullie kunnen veranderen en verbeteren om je fitter te voelen? Overleg of je oplossingen kan uitproberen. Zo creëer je samen een betere werkomgeving en blijft iedereen BLIJ.

Tip 2: Pak je rust

De beste manier om 's nachts fit zijn, is om overdag goed te slapen. Het is belangrijk dat je minimaal tussen de 7 á 8 uur slaap pakt. Eet niet te veel en drink geen alcohol in de uren voor het slapengaan. Alcohol ontspant, maar zorgt ervoor dat je ’s nachts vaak wakker wordt. Voor dat je gaat slapen helpt het om je aan een vast ritueel te houden. Bijvoorbeeld: ontspanningsoefeningen, een rustige wandeling voor het slapen gaan of een warm bad of douche. Zorg er daarnaast voor dat je gaat slapen in een koele, donkere, stille slaapkamer met frisse lucht.

Tip 3: Creëer een eetpatroon

Voordat je aan je ploegendienst begint is het belangrijk om een eiwitrijke maaltijd te nuttigen, dit houd je namelijk wakker. Vermijdt koolhydraten en vetten, deze maken je juist slaperig. Tijdens je dienst is het belangrijk dat je om de 3 of 4 uur wat eet, en het liefst iets met voldoende vezels. Drink in de tweede helft van je dienst daarnaast ook zo min mogelijk cafeïne (dit houd je namelijk langer wakker) en eet een licht en koolhydraatrijk tussendoortje. Ga tenslotte na je dienst niet met honger slapen maar neem een lichte snack voor het slapen gaan.

Betaalde trainingen, coaching en begeleiding